A.EDİTÖR TEMEL ARAÇLARI

1.Çalışma Alanının Tanıtılması

2.Başlangıç Sayfası

3.Siteyi Geliştirmek Üzere Hazırlık Yapma




1.Çalışma Alanının Tanıtılması

Bilgisayarımıza kurmuş olduğumuz programı çalıştırmak için Başlat - Programlar - Macromedia – Macromedia Dreamweaver MX 2004 menüleri kullanılabileceği gibi programı kurmuş olduğumuz sürücü içinde bulunan klasörlerden de (C:\Program Files\Macromedia\Dreamweaver MX 2004\Dreamweaver) faydalanabiliriz.

Designer, tüm pencere ve panellerin görsel tasarım için optimize edildiği çalışma alanı, Coder ise kodlarla çalışmak isteyen kullanıcılar için hazırlanmış çalışma alanıdır. Modülümüz, görsel tasarıma yönelik olduğundan Designer çalışma alanının tercih edilmesi yararlı olacaktır. Çalışma alanını program içinde iken de değiştirebiliriz. Bunun için Edit/Preferences menü seçenekleri ile ulaştığımız pencere içinde bulunan General sekmesi altındaki Change Workspace… düğmesini kullanabiliriz. Seçilen çalışma alanı, Dreamweaver yeniden başlatıldığında aktif olacaktır.

Çalışma alanını program içinde iken de değiştirebiliriz. Bunun için Edit/Preferences menü seçenekleri ile ulaştığımız pencere içinde bulunan General sekmesi altındaki Change Workspace… düğmesini kullanabiliriz. Seçilen çalışma alanı, Dreamweaver yeniden başlatıldığında aktif olacaktır.

2.Başlangıç Sayfası

Dreamweaver’ı ilk kez çalıştırdığımızda çalışma alanı seçiminin ardından Başlangıç Sayfası karşımıza gelecektir. Bu sayfada en son açtığımız belgeler (Recent Item), yeni belge oluşturmak için kullanacağımız dosya türleri (Crate New) ve örnek tasarımlar (Samples) yer almaktadır. Başlangıç sayfasının her açılışta karşımıza gelmesini istemiyorsak sayfanın alt kısmında bulunan Don’t show again (Bir daha gösterme) onay kutusunu işaretlememiz gerekmektedir.


Başlangıç sayfasının görüntülenmesiyle ilgili ayarları Edit/Preferences menü seçenekleri ile ulaştığımı< pencere içinde bulunan General sekmesi altındaki Document options bölümünden değiştirebiliriz

.

3.Siteyi Geliştirmek Üzere Hazırlık Yapma

Web stiesi hazırlarken,herhangi bir sayfa oluşturmaya başlamadan önce, siteye ait her şeyi içinde bulunduracak olan klasör oluşturulmalıdır. Bu işlem, yerel site tanımlama anlamına gelir. Oluşturulacak klasör, yerel kök klasör (root folder) olarak adlandırılır ve internet ortamında çalışacak olan sitemizin temsilini ifade eder.

Yerel site oluşturmak, site için kullanılacak tüm dosya ve klasörlerin düzenli bir biçimde tek bir klasör altında toplanmasını sağlar. Bu durum işlevsellik ve süreklilik açısından ön plana çıkmaktadır.

Modülümüzde, yerel site tanımlamasıyla oluşturulmuş oba_bilisim klasörü kulanmıştır.
  • Site/Manage Sites menü seçeneğini tıklanır.
  • Karşımıza gelen pencereden New düğmesine tıklanarak anda açılan pencereden ise Site seçeneği işaretlenir.
  • Açılan Site Definition penceresindeki Basi Sekmesinden site adı sorulmaktadır(What would you like to name your site?). Buraya site adı yazılarak Next düğmesine tıklanır.

    Site Definition penceresindeki Advanced sekmesi aracılığıyla site tanımlaması sırasında ayrıntılı düzenlemeler yapabiliriz.

  • İsim tanımlama işleminin ardından site içinde sunucu teknolojisinden faydalanılıp faydalanılmayacağına dair bir soru penceresi(Do you want to work wiht a server techmology such as ColdFusion, ASP.NET, ASP, JSP, or PHP?) karşımıza gelecektir. Herhangi bir sunucu teknolojisi kullanmayacağımız için soruya "No,I do not..." cevabını vermeliyiz.